Info

Onze biologische stoffen zijn GOTS gecertificeerd

.

Global Organic Textile Standard

Keurmerk

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwering ervan tot kledingstukken. Tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het vaakst biologisch geteeld. Er zijn geen eisen m.b.t. toestaan/verbod op teelt van katoen in waterschaarse gebieden, wel moet er een waterbeheerplan zijn.

GOTS heeft tevens milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Ook zijn er milieueisen voor de verpakking en de fournituren.

Hoe is de controle geregeld?

Naleving van de eisen van het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde organisatie.

Waar kun je het vinden?

Textiel met meer dan 70 of 95% biologische vezels.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken

 

Informatie over de druk techniek van de (niet biologische) stoffen van Vrolijke Famkes:

Feiten over digitaal printen:

- Er wordt via een digitale wijze geprint op onze stoffen. Daardoor wordt er minder water en energie verbruikt in vergelijking met de traditionele manier van textiel printen. 

- Wij gebruiken minder inkt aangezien de inkt direct en alleen op de juiste plek word aangebracht.

- Al onze stoffen hebben het Oeko-Tex 100 label. Dit betekent dat het grotendeels is vervaardigd op een biologisch manier. Tevens worden er hierbij strikte eisen gehanteerd voor de chemicaliën die gebruikt mogen worden. Bij onze stoffen wordt  3 keer minder chemicaliën gebruikt dan bij traditionele druktechnieken.

- De manier van produceren veroorzaakt een minimum aan afval bij inkt, materiaal en de manier van verpakken.

  1. Digitaal printen is efficiënter dan het klassieke zeefdrukken. Dit komt onder andere doordat de verf beter hecht. Hierdoor zijn er minder verf-; fixeer-; en hulpstoffen nodig, en daardoor hoeven minder hulpstoffen/reststoffen uitgespoeld te worden.
  2. Deze efficiëntie leidt tot een flinke besparing in watergebruik, met een afname van 80 tot 85%. Voor digitaal printen is er per gedrukte meter zo’n 10 liter water nodig. Voor zeefdrukken is dit 50 tot 60 liter water per gedrukte meter.
  3. Ook scheelt het aanzienlijk in energieverbruik, namelijk zo’n 60% minder.
  4. Tenslotte is er minder verf nodig. Bij digitaal printen wordt er 10% minder verf gebruikt dan bij het traditionele zeefdrukken. 

Wasvoorschriften:

Onze kleding blijft het mooist wanneer u de volgende wasvoorschriften volgt:

- Wasbaar in de wasmachine op 40°C
- Niet bleken met chloorhoudende middelen
- Strijkbaar met strijkijzer. Stand voor fijne was
- Voor langere levensduur adviseren wij drogen op een wasrek. Drogen in de droogtrommel op lichtste stand

 

 

© 2013 - 2023 Vrolijke Famkes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel